Вартість повоєнного відновлення може сягати $411 млрд, – Мінфін

Share

Терористичні дії Росії призводять до щоденного зростання фінансових потреб на відновлення України, йдеться в повідомленні Міністерства фінансів України

Про це заявив очільник українського відомства Сергій Марченко на зустрічі з керівником італійської робочої групи з питань відбудови та зміцнення стійкості України Давіде ла Чечілією.

Марченко наголосив, що в 2022 році уряд Італії надав 310 млн євро для потреб держбюджету України у вигляді кредитів та грантів.

Сторони також обговорили фінансові потреби для швидкого відновлення України. Міністр фінансів зазначив, що згідно звіту «Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України» (RDNA2), прямі фізичні збитки від війни оцінюються в $135 млрд, а це понад 60% довоєнного ВВП. Водночас, вартість реконструкції та відновлення може сягати $411 млрд.

«Збитки від дій РФ зростають з кожним днем. Ми стали свідками чергового жахливого теракту – Росія зруйнувала Каховську ГЕС. Це техногенна катастрофа світового масштабу. Для подолання наслідків, зокрема цієї трагедії, Україна потребує всебічної підтримки від міжнародних партнерів. І ми сподіваємося, що Італія буде відігравати важливу роль у цьому процесі», – зазначив Марченко.

Міністр фінансів України наголосив на необхідності розпочати відновлення та відбудову вже цього року. Згідно верифікованим даним звіту RDNA2, потреби для швидкого відновлення на 2023 рік становлять $14,1 млрд, з яких $3,3 млрд вже передбачено в держбюджеті.

«Лише спільні та скоординовані зусилля уряду України та наших міжнародних партнерів дозволять мобілізувати необхідні ресурси для подолання руйнівних наслідків дій РФ. Швидке відновлення України вимагає максимальної синхронізації допомоги всіх партнерів: урядів країн G7, Європейського Союзу, міжнародних фінансових організацій та залучення приватного сектору. Саме над цим ми активно працюємо в рамках міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України», – сказав Марченко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom