Нацбанк пояснив уповільнення інфляції

Share

У квітні 2023 року споживча інфляція в Україні знизилася до 17,9% в річному численні.

Уповільнення зростання цін тривало і в травні, інфляція сповільнилася приблизно до 15,5%, свідчать дані НБУ, передає «УНІАН».

За даними регулятора, подорожчання продовольчих товарів істотно сповільнилося, що пояснюється зниженням темпів зростання витрат на сировину та пальне, відновленням виробничих та логістичних ланцюгів, в тому числі на тлі стабільної ситуації в енергетиці.

Як зазначається в матеріалах НБУ, зниження світових цін на тлі слабкого попиту, а також невизначеність, пов'язана з обмеженням транзиту продовольства через сусідні країни ЄС, зумовили уповільнення подорожчання молочних продуктів і соняшникової олії.

Ціни на крупу та борошно знизилися, а на цукор – сповільнили зростання завдяки достатнім для внутрішніх потреб врожаям минулого року. Річні темпи зростання цін на яйця прискорилися.

27 квітня 2023 року НБУ змінив прогноз інфляції на 2023 рік. Нацбанк очікує, що в 2023 році інфляція в Україні сповільниться до 14,8%, а в наступні роки – повернеться до однознакового рівня.

Очікується, що подальшому зниженню інфляції сприятимуть, зокрема, здешевлення енергоносіїв на світових ринках і стриманий внутрішній попит. Прогнозується поліпшення інфляційних очікувань, а також нарощування пропозиції товарів завдяки відновленню оптимальних логістичних шляхів і виробничих потужностей.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom