Гроссі очолить місію МАГАТЕ на Запорізькій АЕС після підриву дамби

Share

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі очолить наступну місію організації на Запорізькій атомній електростанції після підриву Росією Каховської гідроелектростанції

Про це Гроссі повідомив після розмови з президентом України Володимиром Зеленським, пише «Європейська правда».

«Після тривожних подій, пов'язаних із руйнуванням дамби Каховської ГЕС, наступного тижня я очолю наступну ротацію нашої Місії з підтримки та допомоги МАГАТЕ на Запорізькій АЕС із посиленою командою», – повідомив гендиректор МАГАТЕ.

Вранці 6 червня Оперативне командування «Південь» повідомило, що російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, згодом обласна військова адміністрація підтвердила цю інформацію.

Глава МЗС Дмитро Кулеба раніше назвав підрив Росією Каховської ГЕС жахливим воєнним злочином і, ймовірно, найбільшою техногенною катастрофою в Європі за останні десятиліття. Інцидент засудили низка іноземних лідерів і європейських посадовців.

Каховське водосховище раніше забезпечувало Запорізьку атомну електростанцію водою для ставка-охолоджувача атомних реакторів. В українському «Енергоатомі» стверджують, що зниження рівня води водосховища не повинне впливати на стан безпеки ЗАЕС за умови виконання заходів безпеки і якщо всі енергоблоки ЗАЕС будуть перебувати у стані «зупину».

У МАГАТЕ також говорили, що на Запорізькій атомній електростанції немає «безпосереднього ризику для ядерної безпеки» після руйнування Каховської ГЕС.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom