Резерви НБУза місяць зросли ще на майже $1,4 млрд

Share

На 1 червня 2023 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили $37,31 млрд, що на 4% більше, ніж місяцем раніше

Як повідомляє пресслужба Національного банку, цей показник є максимумом за останні 11 років. Більший обсяг від вищезазначеного було зафіксовано в серпні 2011 року, передає «Бізнес.Цензор».

«Міжнародні резерви збільшилися завдяки стійким та ритмічним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком та боргові виплати країни в іноземній валюті», – наголосили в регуляторі.

Зазначається, що упродовж травня динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників. Зокрема, надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу.

На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло $4,32 млрд. Із цієї суми:

  • $1,62 млрд – макрофінансова допомога від ЄС;
  • $1,25 млрд – від Сполучених Штатів (через трастовий фонд Світового банку);
  • $1,07 млрд – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП);
  • $383,1 млн – від Світового банку.

При цьому уряд виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $842,2 млн, із яких: $742,3 млн – за обслуговування та погашення валютних ОВДП, $30,1 млн – борг перед Світовим банком, решта – борг перед іншими міжнародними кредиторами. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $195,5 млн.

Також у травні Нацбанк продав на валютному ринку $1,96 млрд та викупив до резервів – $63,3 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця вперше з початку року збільшився до $1,89 млрд.

Як пояснили в НБУ, це відбулося на тлі вичерпання сезонного чинника (збільшення продажу валюти аграріями для проведення посівної), а також з огляду на складнощі з експортом продовольства в сусідні країни та через «зерновий коридор».

«Водночас надходження від міжнародних партнерів були помітно більшими, ніж обсяги інтервенцій НБУ з продажу валюти, що здійснювалися для покриття різниці між попитом і пропозицією на валютному ринку України», – додали у НБУ.

У травні внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів зменшилася на $26,8 млн.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,9 місяця майбутнього імпорту.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom