ЄС на рік продовжить захисні заходи щодо імпорту сталі

Share

Європейський Союз ще на рік продовжить чинні захисні заходи щодо деякої сталевої продукції

Про це йдеться в повідомленні Єврокомісії, яке наприкінці минулого тижня було направлене Світовій організації торгівлі, повідомляє «ГМК-Центр» із посиланням на Fastmarkets.

Чинні заходи діють з 2018 року для захисту виробників сталі в ЄС від потенційного різкого зростання імпорту, їх перегляд розпочали наприкінці минулого року. Пропонована дата набрання чинності цього рішення – 1 липня 2023 року, воно діятиме до 30 червня 2024-го. У Єврокомісії відзначили, що обсяги імпорту сталі в ЄС залишаються високими, особливо на тлі погіршення споживання. Зокрема, за підсумками минулого року загальний обсяг імпорту сталі в регіон впав на 8% р./р. – до 31,1 млн т. Водночас споживання сталі в Євросоюзі скоротилося на 11% у порівнянні із 2021-м – до приблизно 140 млн т. Необхідність продовження дії захисних заходів також пояснюються чинними тарифами по секції 232 у США.

ЄК також встановила річну  квоти лібералізації обсягів експорту на рівні в 4% на період до 30 червня 2024 року (поточний – 3%).

Окрім того, були запропоновані певні коригування захисних заходів. Зокрема, як пише Kallanish, на період липень 2023 року – червень 2024 року Малайзії буде призначено тарифну квоту для конкретної країни на імпорт гарячекатаного рулону. Бразилію додано до списку країн, що розвиваються, до яких застосовуються остаточні заходи щодо двох категорій продукції – гарячекатаних та холоднокатаних рулонів, тож вона буде включена у квоти інших країн для цих позицій.

Під захисні заходи підпаде імпорт автомобільної гарячеоцинкованої сталі категорії 4B будь-якого походження. Для листової сталі з металевим покриттям категорії 4A вони застосовуватимуться лише до Індії, Туреччини та В’єтнаму.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom