З початку війни МАГАТЕ надало Україні обладнання на 5 млн євро, – Гроссі

Share

Міжнародне агентство з атомної енергії надало Україні обладнання для фізичної та ядерної безпеки на 5 млн євро

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі під час виступу перед Радою керуючих агентства, передає «Укрінформ».

«З початку конфлікту в Україну поставлено обладнання для фізичної та ядерної безпеки на суму 5 млн євро. Ми розробляємо комплексну програму допомоги у сфері охорони здоров'я, в тому числі шляхом надання обладнання та психологічної підтримки всьому українському оперативному персоналу на атомних електростанціях», – сказав він.

Гроссі зазначив, що групи експертів МАГАТЕ залишаються присутніми не лише на Запорізькій АЕС, а й на всіх атомних електростанціях України, здійснюючи моніторинг та щоденно повідомляючи про розвиток подій у сфері ядерної та фізичної захищеності. Загалом 81 експерт у складі 37 місій здійснив ротацію на п'яти об'єктах в Україні.

Очільник МАГАТЕ заявив, що протягом останніх місяців спостерігалося зростання військової активності, а тому три діючі атомні електростанції в Україні були вимушені знизити свою потужність безпосередньо через бойові дії. Крім того, усі станції зіткнулися з проблемами з постачанням запасних частин.

Гроссі також поінформував Раду керуючих про представлення ним минулого тижня в РБ ООН 5 принципів МАГАТЕ, які допоможуть забезпечити ядерну безпеку на Запорізькій АЕС.

«Ці конкретні принципи стали результатом інтенсивних консультацій з керівництвом України та Росії. Я шанобливо і офіційно звернувся до обох сторін з проханням дотримуватися цих п'яти принципів. Вони не завдадуть шкоди нікому і принесуть користь усім, і я прошу вас, як Раду керуючих МАГАТЕ, підтримати їх», – сказав він.

За словами Гроссі, відтепер експерти місії МАГАТЕ на ЗАЕС звітуватимуть йому, як генеральному директору, про дотримання цих принципів, а він публічно повідомлятиме про будь-які їхні порушення.

«Ці принципи необхідні, оскільки ризик на Запорізькій АЕС зріс за останні місяці через активізацію бойових дій. З початку конфлікту електропостачання станції вимикалося сім разів, що підкреслює нагальну необхідність захисту цього життєво важливого джерела електроенергії», – заявив він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom