Повернення українців із-за кордону є важливим для швидкого економічного відновлення, – Мінекономіки

Share

Повернення українців, які вимушено виїхали за кордон через війну, є ключовим завданням уряду на найближчий час і відповідну політику та механізми необхідно напрацьовувати вже зараз, до закінчення бойових дій

Про це йшлося на нараді під головуванням міністерки економіки України Юлії Свириденко з представниками міністерств, органів державної влади та громадських організацій, передає прес-служба українського відомства.

«Нині за кордоном за різними оцінками перебувають від 5,3 до 6,2 мільйонів українських вимушених мігрантів, в тому числі близько 1,5 мільйони – в країнах-агресорах. Серед дорослих вимушених мігрантів більшість становлять жінки у віці 25-49 років, левова частка з яких мають вищу освіту та працювали до початку повномасштабного вторгнення. Це наш тимчасово втрачений людський капітал, який ми маємо повернути. Саме тому вже зараз, ще до закінчення війни, уряд напрацьовує відповідну політику. Окрім того, повернення наших громадян є важливим для забезпечення швидкого та стійкого економічного відновлення України, адже після перемоги потреба в трудових ресурсах суттєво зросте», – зазначила Свириденко.

На сьогодні, згідно з даними опитувань, більшість вимушених мігрантів схиляються до повернення в Україну, переважно після перемоги, проте 7%-10% біженців вже вирішили залишитися за кордоном.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom