ЄК спростувала ухвалення рішення про продовження заборони на аграрний імпорт з України

Share

Європейська Комісія все ще обговорює ймовірні торговельні захисні заходи щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України до п’яти сусідніх країн ЄС, але остаточне рішення щодо цього ще не ухвалене, й може бути оголошене наприкінці дня

Про це у Брюсселі повідомила речниця Єврокомісії з питань сільського господарства й торгівлі Міріам Гарсія Феррер, повідомляє «Укрінформ».

«На цій стадії поки не було ухвалено жодного рішення, обговорення триває. Ми повідомимо, коли рішення буде ухвалене, що, ймовірно, відбудеться наприкінці дня сьогодні», – сказала речниця Єврокомісії.

Вона зазначила, що Єврокомісія перебуває у постійному контакті з урядом України та владою п’яти країн, яких можуть стосуватися такі обмеження імпорту сільськогосподарської продукції з України. За словами речниці, 2 червня відбулася перша зустріч координаційної платформи, створеної для вирішення цього питання, відповідно до заходів, що були погоджені 9 травня на рівні президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн та Президента України Володимира Зеленського.

Зустріч координаційної платформи відбулася за участю п’яти країн ЄС (Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії й Болгарії – ред.) та розглянула шляхи вдосконалення роботи «коридорів солідарності» для підвищення ефективності транзиту української продукції через сусідні країни до пунктів призначення. Такі координаційні зустрічі проводитимуться регулярно.

Феррер нагадала, що ЄС надає Україні допомогу у зв’язку з важкою ситуацією, в якій країна опинилася після неспровокованого російського вторгнення. У цьому контексті ЄС щойно прийняв рішення ще на рік продовжити дію регуляторних правил, що скасовують тарифи та мита на продукцію з України. Це дасть змогу Україні продовжувати торгівлю не лише на ринку ЄС, але й з країнами за його межами.

«Обмежувальні заходи можуть бути спрямовані на те, щоб ці чотири види продукції (пшениця, кукурудза, насіння соняшнику й ріпаку – ред.) не могли отримувати дозвіл на ввезення в ці країни не для імпорту, а лише з метою транзиту. Обмеження будуть дуже короткий час і стосуються імпорту лише до згаданих країн. Вони не стосуються ринків інших країн ЄС або за його межами. Це дуже важливо, щоб продемонструвати нашу солідарність та підтримку для України», – додала Феррер.

Відповідаючи на запитання, вона нагадала, що Європейська комісія наполягає на скасуванні одноосібних обмежень на аграрний імпорт, які були введені сусідами України, та застосування, натомість заходів, що погоджені на рівні ЄС. На сьогодні єдиною країною, що не скасувала такі одноосібні заборони, залишається Угорщина, що не дозволяє Єврокомісії просуватися в реалізації допомоги для фермерів у п’яти згаданих країнах ЄС, для чого з резервного сільськогосподарського фонду ЄС виділив 100 млн євро. Речниця зауважила, що Єврокомісія перебуває в контакті з угорською владою, та сподівається, що відповідне рішення буде прийнято вже невдовзі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom