Гроссі планує втретє з початку великої війни відвідати окуповану ЗАЕС

Share

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі найближчим часом планує третій після повномасштабного вторгнення Росії візит на окуповану Запорізьку АЕС

Гроссі висловив занепокоєння декількома подіями, що відбуваються на ЗАЕС, насамперед це відсутність ліній резервного електропостачання станції на власні потреби, хоча до війни їх було чотири, передає «Інтерфакс-Україна».

«Зі встановленням п'яти принципів і моїм наміром повідомляти про будь-які порушення важливо, щоб я знову поїхав на станцію, щоб оцінити події, які відбуваються з моменту мого останнього візиту наприкінці березня», – сказав Гроссі.

Водночас голова МАГАТЕ зазначив, що ЗАЕС уже три місяці покладається на єдину діючу лінію електропередачі 750 кВ, після відключення якої, як це сталося востаннє 22 травня, найбільша в Європі АЕС змушена перейти на аварійні дизель-генератори.

Він додав, що Україна не може через воєнні дії відновити розташовану на підконтрольній їй території ЛЕП 330 кВ, пошкоджену 1 березня, а РФ також не відремонтувала відкритого розподільного пункту 330 кВ на підконтрольній російським військам Запорізькій ТЕС, що прилягає до ЗАЕС, щоб відновити три інші лінії 330 кВ.

«Групі експертів МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС, досі не надано доступу до Запорізької ТЕС для оцінки ситуації, попри запевнення «Росатома», що вони зможуть туди поїхати. Тривають консультації щодо забезпечення доступу. Наші експерти мають на власні очі побачити, який вигляд має поточна ситуація і чи можливо там відновити резервне електропостачання», – наголосив Гроссі.

За його словами, напружену ситуацію на ЗАЕС акцентують, зокрема, мінні вибухи неподалік її майданчика, про які минулого тижня повідомляла команда МАГАТЕ, а також вимкнення 17 травня автоматичного передавання даних із восьми станцій радіаційного моніторингу, розташованих поблизу станції.

Він пояснив, що Україна надає дані до Міжнародної інформаційної системи радіаційного моніторингу МАГАТЕ (IRMIS), яка збирає дані радіаційного моніторингу майже в реальному часі з понад 6 000 станцій у всьому світі. У разі відсутності автоматичного зв'язку, дані щоденного радіаційного моніторингу з восьми станцій надають групі МАГАТЕ на ЗАЕС і згодом оприлюднюють на IRMIS.

За словами Гроссі, він повідомив українській владі, що МАГАТЕ вирішує це питання з керівництвом станції та відповідними посадовими особами.

Він також зазначив, що заплановану ротацію нинішньої групи експертів МАГАТЕ – восьма від моменту створення місії у вересні минулого року – було відкладено через місцеві погодні умови. Водночас на всі підконтрольні Україні АЕС, включно з Чорнобильською, прибули нові групи експертів МАГАТЕ.

Загалом, описуючи ситуацію на атомних станціях України, голова МАГАТЕ зазначив, що аварійно зупинений 22 травня реактор Південноукраїнської АЕС повернувся на повну потужність. Окрім того, він зазначив, що поновлюється транспортування відпрацьованого ядерного пального до його централізованого сховища в зоні Чорнобильської АЕС. При цьому він звернув увагу, що 29 травня біля Хмельницької АЕС було виявлено безпілотний літальний апарат.

Гроссі також підтвердив, що в межах впровадженої агентством комплексної програми медичної допомоги, включно з психологічною підтримкою, експерти МАГАТЕ доставлять на декілька АЕС необхідне медичне обладнання.

Крім того, за його словами, останніми днями МАГАТЕ організувало ще два постачання устаткування для АЕС – цього разу супутникові системи зв'язку, антени та спектрометри, які стали можливими завдяки внескам Великої Британії та США.

«Завдяки 18 постачанням від початку воєнних дій МАГАТЕ сприяло пакету міжнародної допомоги Україні на загальну суму 5 млн євро на підтримку ядерної безпеки», – підсумував Гроссі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom