Росія знову заблокувала «зернову ініціативу»

Share

Спільний координаційний центр в Стамбулі оголосив про неможливість складання інспекційного плану на 1 червня через чергову безпідставну відмову російської делегації реєструвати вхідний флот до участі в ініціативі

Про це йдеться в повідомленні Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Так, протягом 30 та 31 травня Росія без пояснень зареєструвала для інспекції лише 1 вхідне судно на порт «Чорноморськ», в той час коли інші сторони СКЦ підтвердили до участі в Чорноморській Ініціативі 10 суден на три порти. Деструктивна позиція Росії та відсутність зареєстрованих суден на інспекцію унеможливлює складання інспекційного плану на сьогодні, про що всі сторони були повідомлені Секретаріатом СКЦ, зазначили у міністерстві.

В черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 млн тонн продовольства для світу. Це майже вдвічі більший обсяг, ніж було експортовано в травні. Деякі судна очікують інспекції СКЦ понад 3 місяці. Це понад $1 млрд збитків, які позначаються на кінцевій вартості продовольства для світу. Таким чином Росія в черговий раз знайшла спосіб обмежити світ в їжі. Блокування реєстрації нового вхідного флоту, як і блокування найбільшого порту «Південний», є грубим порушенням умов «Зернової ініціативи», під якою підписалась і країна-агресор.

Українська делегація направила лист до Секретаріату СКЦ з вимогою відновити повноцінну роботу в складі трьох інспекційних команд та 9 інспекцій на день, як того вимагають процедури СКЦ. Українські інспектори нині перебувають в СКЦ та готові негайно приступити до роботи в разі відновлення реєстрації суден.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom