Мінагрополітики прогнозує зниження експорту українського зерна в 2023 році на третину

Share

У 2023 році обсяги експорту зернових та олійних культур з України впадуть на третину – до 46 млн тонн на рік

Про це міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський заявив на засіданні Ради з сільського господарства та рибальства у Брюсселі, передає «Бізнес.Цензор».

«Порівняно з минулим цього року очікується зменшення на третину обсягів експорту зернових та олійних культур з України – до 46 млн тонн на рік. Отже, Україна зможе експортувати менше зерна, ніж минулого року на 40%», – сказав він.

Сольський також наголосив, що обмеження на ввезення українського зерна до низки країн ЄС мають політичний характер і мають бути скасовані.

«Політичні аспекти не мають бути основними і не повинні диктувати такі рішення… Запроваджені обмежувальні заходи мають бути скасовані. І стійкі рішення мають бути знайдені в консультаціях за участю України», – наголосив він.

Він нагадав, що прикордонні країни, які заборонили ввезення української сільськогосподарської продукції, насправді у 2022 році зміцнили свій експортний потенціал, наростили внутрішню переробку та підвищили конкурентоспроможність тваринницького комплексу за рахунок імпорту з України.

З 2 травня Єврокомісія запровадила тимчасову заборону на експорт чотирьох сільськогосподарських продуктів з України – пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику – до п’яти країн ЄС. Це обмеження встановлене у якості винятку і діятиме до 5 червня 2023 року, однак термін його дії може бути продовжений.

Водночас Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов’язалися скасувати свої односторонні заходи щодо заборони ввезення агропромислової продукції з України.

Це рішення було однією з передумов для продовження пільг для українського експорту до ЄС ще на рік.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom