Україна та Польща планують побудувати газопровід для збільшення транспортування

Share

«Оператор ГТС України» та GAZ SYSTEM S.A. презентували спільний проєкт зі збільшення гарантованих потужностей для транспортування газу з Польщі до України, розроблений у відповідності до вимог бізнес-правил ЄС

Про це повідомляє прес-служба ОГТСУ з посиланням на начальника відділу супроводження аукціонної платформи ОГТСУ Андрія Єфанова.

В компанії нагадали, що в 2021 році Оператори ГТС України та Польщі провели оцінку ринкового попиту, яка продемонструвала зацікавленість учасників в потужності розміром у 8,7 млн куб. м для транспортування газу в українському напрямку.

Оператори розробили проєкт для збільшення потужності, який передбачає будівництво газопроводу та газовимірювальної станції з боку GAZ SYSTEM S.A. та реконструкцію компресорної станції з боку ОГТСУ.

Наступний етап — бронювання на аукціонах об`єднаної нової (збільшеної) потужності на період з 1 жовтня 2030 року по 30 вересня 2045 року. Аукціони відбудуться 3 липня 2023 року на платформі GSA.

Наступний крок реалізації проекту — економічний тест за результатами аукціонів. Лише після позитивного результату Оператори ГТС зможуть укласти угоду про реалізацію проєкту та розпочнуть роботи у відповідності до затвердженого план-графіку.

«Реалізація цього довгострокового проєкту дозволить бізнесу отримати гарантії стабільного транспортування ресурсу з Польщі. Тим більше, що Польща активно працює над створенням власного енергетичного хабу та розвиває потужності LNG та транспортування трубопровідного газу неросійського походження. Можливість фізичного транспортування стане доступна для компаній-нерезидентів та українських трейдерів для постачання або зберігання газу в підземних сховищах», — відзначив Єфанов.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom