Данія відкрила інвестиційний фонд для України

Share

Данія відкрила спеціальний інвестиційний фонд для України на суму в 1 млрд крон, повідомляє Міністерство економіки України

Український інвестиційний форум у Копенгагені пройшов 26 травня. У рамках заходу оголосили про запуск соціальної програми данського інвестиційного фонду для України на загальну суму в 1 млрд данських крон, що становить близько $133 млн.

«Данія є одним із лідерів щодо фінансової допомоги Україні. З початку повномасштабного вторгнення загальна військова підтримка склала $1,4 млрд, а загальна гуманітарна допомога, в тому числі макрофінансова – $212 млн. Уряд високо цінує підтримку Данії, розраховує на поглиблення двосторонньої співпраці та подальше залучення данського бізнесу в проекти з відновлення України. Так, спеціальний інвестиційний фонд, створений для України, фінансуватиме проекти із залученням найкращих данських технологій та інноваційних рішень, і буде доступний як для державного, так і для приватного секторів», – зазначила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Основною співпрацею між Україною і Данією є налагодження взаємовигідних відносин, коли українські компанії не лише імпортують данські продукти, а й локалізують виробництво такої продукції в Україні.

«Нас цікавлять данські технології і ми бачимо велику перспективу у застосуванні та розміщенні данських компаній в Україні у пріоритетних галузях. Зокрема, це відновлювальна енергетика, будівельні матеріали, технології відновлення комунального господарства, а також оборонні технології та технології подвійного призначення», – зазначив заступник міністра економіки Олександр Грибан.

Так, в рамках форуму оголосили про затвердження фінансування для двох пілотних проектів у сфері сільського господарства та агропереробки. Йдеться про постраждалі компанії південного регіону – «Нібулон», якому дадуть кредит на 25 млн євро, та «Агрофьюжн» – 15 млн євро. Також кредити нададуть агрокомпаніям, розташованим біля лінії фронту в Миколаєві, які відновлюватимуть зруйновані виробничі потужності, закуповуючи обладнання у данських експортерів.

За словами Грибана, данський фонд не лише надаватиме фінансові гарантії, але і безпосередньо здійснюватиме кредитування, що ставить його на окремий щабель фінансових інститутів, які відкрили свої програми для України. Також данський уряд планує суттєво збільшити ліміти і розширити програму фінансової допомоги для України.

«Не потрібно чекати, поки війна припиниться. Ми хотіли б залучити данських бізнес на ранніх стадіях відбудови України. Ми маємо діяти і підтримувати українську економіку», – зауважив міністр підприємництва Данії Мортен Бьодсков.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom