УЗ знизила перевезення зерна на експорт до мінімуму за півроку

Share

З 1 по 23 травня АТ «Укрзалізниця» перевезло на експорт 973,16 тис. тонн зернових, що є мінімальним показником за останні пів року

Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи компанії Валерій Ткачов на нараді з представниками аграрного бізнесу, передає «Інтерфакс-Україна».

«Нагадаю, що в окремі місяці після повномасштабного вторгнення на останні тижні місяця ми перевозили понад 3 млн тонн. Нинішній показник – найнижчий за останні пів року або навіть більше», – повідомив Ткачов.

Ткачов зазначив, що причиною такого падіння обсягів відвантаження зернових стало блокування Росією «зернової ініціативи» та обмеження, запроваджені з 17 квітня на імпорт аграрних вантажів з України до п'яти сусідніх країн.

Він уточнив, що з початку травня у напрямку портів відвантажено 719,96 тис. тонн, а у напрямку західних сухопутних переходів – 253,21 тис. тонн зернових вантажів. За словами Ткачова, раніше нормальною була ситуація, коли в напрямку портів відвантажувалося 2 млн тонн і більше, а в напрямку західних прикордонних переходів (ПП) – 1 млн тонн.

Представник «Укрзалізниці» висловив сподівання на поновлення роботи «Чорноморської зернової ініціативи», що вже призвело до пожвавлення в портах «Великої Одеси» та руху на залізничній мережі в бік портів. Якщо на початку тижня на залізниці було 900 вагонів, то зараз їх кількість зросла до 1 512. При цьому в напрямку порту «Південний», відвантаження з якого РФ продовжує блокувати, немає жодного вагона.

«Незважаючи на пожвавлення в портах «Одеса» та «Чорноморськ», скорочення черги в порту «Ізмаїл» (до 21 доби), без порту «Південний» ми не зможемо вийти на якісні та кількісні показники, які ми мали до цього», – підкреслив Ткачев.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom