«Газпром» втратив 20% видобутку газу з початку року

Share

Видобуток газу в Росії у січні-квітні впав на 10,15%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, – до 235 млрд кубометрів

Зокрема, у квітні видобуток газу зменшився на 10,3% у річному обчисленні – до 55 млрд кубометрів, пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на російські ЗМІ.

При цьому видобуток «Газпрому» впав у квітні на 20% – до 34 млрд кубометрів, з початку року держкомпанія видобула 150,9 млрд кубометрів газу, що на 18,24% менше, ніж за аналогічний період минулого року (з урахуванням газу, спаленого у смолоскипах).

Падіння видобутку газу «Газпромом» викликане втратою ринку Європи: зараз експорт російського газу до ЄС у відносно невеликих продовжується лише через Україну та «Турецький потік».

«Газпром нєфть» знизила видобуток газу до 2,34 млрд кубометрів, що на 18% менше, ніж роком раніше. У січні-квітні видобуток компанії опустився на 18,4%, до 9,4 млрд кубометрів.

Водночас найбільша приватна російська газова компанія «Новатек» збільшила видобуток у квітні на 1,6% – до 6,8 млрд кубометрів, за перші чотири місяці 2023 року її видобуток залишився приблизно на рівні минулого року – 27 млрд кубометрів.

«Роснєфть» у січні-квітні видобула 26,2 млрд кубометрів газу, що на 76% більше, ніж роком раніше, у квітні видобуток компанії зріс на 83% – до 6,44 млрд кубометрів. Збільшення видобутку пояснюється збільшенню потужності родовищ «Роспан» та Харампурського родовища. При цьому компанія продовжує спалювати великі обсяги попутного газу.

Російські експерти зауважують, що надалі падіння видобутку газу у Росії у відсотковому обчисленні зменшиться через вичерпання ефекту високої бази. Так, у березні 2022 року видобуток газу в РФ знаходився на максимальних за останні роки рівнях. Але вже у другому кварталі 2022 року він почав падати.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom