Економічний комітет ВР рекомендує Кабміну розробити план заміщення імпорту з Росії та Білорусі

Share

22 травня Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендував Кабінету Міністрів  у тримісячний термін розробити план заміщення українськими товарами імпорту з Росії та Білорусі в Україні, ЄС та інших західних ранках, повідомив заступник голови комітету Дмитро Кисилевський.

Потенціал такого заміщення для української промисловості становить $25,5 млрд. і охоплює передусім машинобудування, металургію, хімічну галузь, харчову промисловість, а також деревообробку, зазначив він, посилаючись на дослідження CMD-Ukraine.

Крім того, комітет рекомендував уряду у тримісячний термін представити детальний план заміщення імпорту з РФ та РБ, що мав місце у попередні періоди, продукцією вітчизняного виробництва.  Пріоритетна увага щодо заміщення має стосуватись таких товарних груп, як хімічні добрива, залізничні вагони, вантажні автомобілі та громадські автобуси, флоат-скло, нафтопродукти, будівельні матеріали, деревні плити MDF, металоконструкції з чорних металів, паперова продукція, фанера клеєна, целюлоза та ін.

За результатами дослідження, потенціал заміщення на українському ринку імпорту з РФ сягає $5,85 млрд, з РБ – $3,88 млрд.

«Заміщення російських та білоруських товарів українськими на ринках України та ЄС має стати пріоритетом для Уряду. Очевидно, сприяння будівництву нових заводів це нетривіальна, але абсолютно затребувана функція уряду. Також це нові можливості для українських підприємців. Переконаний, наші західні партнери підтримають цю ініціативу. Для українських заводів це сумарно відкриває потенціал замовлень на $35 млрд. на рік, що дасть можливість для збільшення надходжень у держбюджет та створення тисяч нових робочих місць для українців, які повертаються з-за кордону», – зауважив Дмитро Кисилевський.

Нагадаємо, що на початку травня Європарламент продовжив для України режим безмитної торгівлі з ЄС ще на рік, тобто до червня 2024 р. Він передбачає скасування імпортних мит на всі українські товари, що експортуються до країн ЄС.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom