Фінляндія розірвала контракт з РФ на постачання газу

Share

Фінська компанія Gasum розірвала контракт з «Газпром експорт» на постачання природного газу

У квітні 2022 року «Газпром експорт» пред'явив вимогу про сплату поставок газу в рублях, а не в євро, проте Gasum не прийняла цю вимогу. У травні 2022 року «Газпром експорт» припинив поставки природного газу в компанію, і з тих пір не відновлював їх, передає «УНІАН».

Зазначається, що для розв’язання цього питання компанія Gasum передала справу в арбітраж, який виніс рішення на її користь. Згідно з рішенням суду, компанія не була зобов'язана платити ні в рублях, ні відповідно до запропонованого Росією порядку оплати. Крім того, арбітражний суд зобов'язав Gasum і «Газпром експорт» продовжити двосторонні переговори для врегулювання ситуації.

«Переговори між Gasum і «Газпром експорт» завершилися. Сторони не змогли врегулювати ситуацію у встановлений арбітражним судом термін, у зв'язку з чим 22 травня 2023 року Gasum розірвала довгостроковий контракт на постачання природного газу з ТОВ «Газпром експорт», – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що розірвання стосується тільки договору поставки трубопровідного газу. Довгостроковий контракт Gasum на поставку СПГ з «Газпром експорт» залишається в силі.

31 березня 2022 року РФ заявила, що продаватиме газ в ЄС лише за рублі.

Більшість європейських газових компаній відмовилися платити в російській валюті. У їх числі була і Gasum, яка заявила про те, що подає позов до арбітражу.

Однак у березні цього року фінські ЗМІ повідомляли, що попри всі суперечки, Gasum продовжує купувати газ у РФ і контракт розрахований ще на кілька років.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom