Голова «Укренерго» розповів, коли можуть відключати світло для споживачів

Share

Обмеження споживачів електроенергії в разі її дефіциту – це останній із можливих заходів щодо балансування енергосистеми

Про це сказав голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в етері телемарафону, передає «Інтерфакс-Україна».

«Сам собою дефіцит, який справді може мати місце протягом літа, не означає відключень споживачів. Його можна врегулювати кількома способами, і відключення – це останній у нашому переліку захід за пріоритетністю», – сказав Кудрицький.

Найбільш очевидним засобом збалансування української енергосистеми Кудрицький назвав імпорт електроенергії з Європи.

«Це дозволить залучити додаткову потужність, щоб покрити українське споживання в ті моменти, коли українській енергосистемі не вистачатиме потужності», – зазначив Кудрицький.

Другим способом, за його словами, є максимізація можливостей теплової та гідрогенерації, – «тих енергоблоків, які не будуть перебувати у планових ремонтах або не пошкоджені обстрілами».

«Ці два ключові елементи будуть важливими, щоб пройти літо. Також ми закликаємо, як і раніше, дбайливо споживати е/е, особливо у вечірні години, приблизно з 19 до 22, переносити споживання на ніч або на день», – сказав Кудрицький.

При цьому глава системного оператора зазначив, що зараз Україна експортує електроенергію в певному обмеженому режимі лише тоді, коли є її надлишок, тобто в денні та нічні години.

«У години ранкового та вечірнього піка споживання ми вже обмежуємо експорт до нуля для того, щоб дати енергосистемі та внутрішній генерації покривати українське споживання. Для нас, як і взимку, пріоритетом є українські споживачі. Ми спостерігаємо у вечірні години певний дефіцит е/е, який доводиться покривати додатковим навантаженням на енергоблоки», – описав ситуацію голова «Укренерго».

Згідно з інформацією мережі системних операторів континентальної Європи ENTSO-E, зокрема, на 17 травня, експорт здійснювався до Молдови протягом трьох годин доби з 9:00 до 12:00 на потужності 17-52 МВт, а також до Польщі – по 100 МВт у перші чотири години доби, по 200 МВт – сім годин (з 08:00 до 15:00) та 100 МВт – в останню годину доби.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom