Марченко зустрівся з представниками фінблоку G7 та МВФ

Share

Міністр фінансів України 11 травня взяв участь у зустрічі очільників фінвідомств та керівників центробанків країн G7, керівництва МВФ, Світового Банку та ОЕСР

Сесія була присвячена обговоренню ситуації в Україні, зокрема стану економіки, забезпеченню дефіциту держбюджету та відбудови країни, посиленні санкційного тиску на РФ, передає прес-служба українського міністерства.

Марченко зауважив, що уряд продовжує утримувати загальну макроекономічну та фінансову стабільність в країні, забезпечувати збалансованість бюджету, в тому числі завдяки значній фінансовій підтримці міжнародних партнерів, Мінфін своєчасно та у повному обсязі фінансує поточні критичні потреби.

«У 2023 році Україна отримала вже $16,7 млрд бюджетної допомоги від іноземних донорів. Ми також маємо запевнення від партнерів щодо подальшої підтримки у фінансуванні дефіциту держбюджету 2023 року. Зокрема, через масштабну макрофінансову програму ЄС, повноцінну фінансову програму МВФ, передбачене грантове фінансування від США, пільгове від Японії та внески інших країн. Вдячний донорам за безпрецендентні зусилля у мобілізації коштів для нагальних потреб України», — зазначив міністр фінансів.

Марченко окреслив стан виконання програми розширеного фінансування МВФ.

«Рішення МВФ щодо започаткування повноцінної фінансової програми для України в умовах війни – надзвичайно важливе, оскільки створює фундамент для економічного відновлення країни та дає впевненість щодо фінансової стабільності на найближчі 4 роки. Усвідомлюючи це, Уряд України докладає значних зусиль, аби досягти прогресу у своєчасному виконанні всіх заходів і структурних реформ, визначених у співпраці з МВФ», – додав він.

Водночас ключовим завданням Уряду України є швидке відновлення, потреби у якому оцінюються у $14,1 млрд на поточний рік. Зокрема, Марченко зазначив, що партнери України вже ініціюють проекти, які мають на меті мобілізувати кошти на пріоритетні потреби. Світовий банк створив два фонди Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction and Reform Trust Fund (URTF) та Special Program for Ukraine's Recovery and Crisis Response (SPURR), Європейський інвестиційний банк схвалив Ініціативу ЄС для України – новий механізм фінансування реконструкції та відновлення в Україні, а ЄБРР започаткував Антикризовий фонд.

Говорячи про посилення санкційного тиску на РФ, Міністр фінансів України наголосив, що для збільшення ефективності наявних санкцій країни G7 мають закрити лазівки, які дозволяють Росії продовжувати імпортувати західні технології. Важливо запровадити додаткові обмеження на російський енергетичний сектор, а також санкції проти російських банків.

«Кожна російська схема, яка дозволяє обходити санкції, робить війну проти України довшою. Лише скоординована санкційна політика здатна відрізати значну частину російської економіки від західного імпорту технологій, обладнання та фінансів і, як наслідок, зупинити агресора», — додав Марченко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom