Світові ціни на сталь та сировину будуть знижуватись протягом 2-3 кварталів 2023-го – аналітики

Share

Вартість металургійної продукції на світових ринках буде знижуватися щонайменше протягом 2 та 3 кварталу 2023 року. Таку думку в коментарі UAprom висловив головний аналітик ГМК-Центру Андрій Тарасенко.

Головним чинником, що запустив цей процес, стало перевиробництво сталі в Китаї. Через слабкий попит в КНР вдалися до директивних обмежень металургійного виробництва. Це у свою чергу призвело до зниження споживання і закупівель залізної руди, пояснив Тарасенко.

Тож наразі спостерігається зниження цін на основні сировинні компоненти сталевого виробництва. Зокрема, залізна руда із 120 дол/т на початку року подешевшала до 100-110 дол/т, коксівне вугілля – із 400 дол/т до близько 250 дол/т. Також дешевшає металобрухт. І хоча ситуація в Китаї впливає на його вартість меншою мірою, все ж є певна кореляція із цінами на ЗРС. За словами Тарасенка, можна очікувати на зниження цін на брухт на 30-50 дол. від поточних. На початку травня він торгувався на рівні 370 дол/т. 

«Є певний обвал цін на сировину з огляду на зниження виробництва сталі в Китаї. Ціни на готову продукцію знижуються відповідно, але різними темпами залежно від регіону. В Європі та США цей тренд тільки намітився. До прикладу якщо не так давно ціна на рулон від місцевих виробників у Європі була на рівні 920 дол/т, то зараз вже можна зустріти 880 дол/т.», – зазначив аналітик.

Він вважає, що фактор дешевої сировини зіграє свою роль та згодом призведе до зниження цін на готову продукцію і на західних ринках. Це стане особливо помітно протягом 2 та 3 кварталу 2023 року навіть попри стабільний попит на метал в Європі на фоні низьких запасів та слабкого імпорту сталевої продукції, що певним чином утримує поточні ціни від більш різкого зниження.

Падіння цін на сталь у найближчі місяці очікує й аналітик «Укрпромзовнішекспертизи» Олег Гнітецький, за словами якого, до червня-липня вони досягнуть дна, а ближче до кінця року стабілізуються через необхідність європейських споживачів поповнювати запаси. Водночас він звернув увагу на низку факторів, які можуть негативно впливати на попит в Європі у довгостроковій перспективі, як от скорочення ділової активності через зростання цін на енергоносії, зниження активності у будівельному секторі, загальну невизначеність та ін.

Керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко також зауважив несприятливі геополітичні процеси, які можуть негативно вплинути на ситуацію на світовому ринку сталі. «Перш за все, це перший тур президентських виборів у Туреччині. Ще у квітні турецький бізнес завмер в очікуванні результатів. Проте навіть після другого туру ймовірність пожвавлення ділової активності низька, оскільки цілком вірогідно, що у країні розпочнеться політична криза, оскільки будь-який з кандидатів не визнає свою поразку», – зазначив він.

Також експерт нагадав поточну банківську кризу в США та вкрай важкі перемовини щодо підняття стелі держборгу США, що несе ризики подальшої глобальної рецесії. «Безумовно, усі ці фундаментальні фактори тиснуть на цінову кон’юнктуру сталевих та сировинних ринків», – вважає він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom