ЄК може обмежити експорт ще низки товарів з України

Share

Європейська Комісія вивчає ситуацію на ринку м’яса птиці, яєць та заморожених фруктів і готова повернутися до тарифних квот, якщо Україна збереже нинішній масштаб їх постачання до Європи

Про це заявив комісар ЄС із сільського господарства Януш Войцеховський, передає Інтерфакс-Україна.

Під час засідання парламентського комітету з сільського господарства, яке відбулося 8 травня, він повідомив, що нині немає підстав забороняти ввезення з України будь-яких інших товарів, крім пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшника до Болгарії, Польщі, Румунії, Угорщини та Словаччини.

За інформацією Войцеховського, перевірки ринку, згідно з чинним правовим режимом, завершаться у листопаді, а відповідно до оновлених правил, якщо процедура розпочнеться у червні, то вони триватимуть до вересня.

«Ситуація на ринку м'яса птиці не тільки локальна, але й загальноєвропейська, і цілком імовірно, що якщо імпорт справді продовжиться в таких масштабах у поточні місяці, відбудеться повернення до тарифних квот, що діяли до лібералізації», – сказав він.

Як сказав єврокомісар, ЄК також стежить за ситуацією на ринку яєць. Існує зростання імпорту, і це також покривається процедурою надмірного імпорту. «Якщо ця процедура покаже надмірний імпорт, буде введено квоти або заборону на імпорт», – додав він.

Водночас, за інформацією Войцеховського, у 2022 році імпорт заморожених фруктів з України до ЄС досяг 44 тис. тонн, що на 18,9% більше, ніж 2021 року, коли обсяги постачання становили 37 тис. тонн.

«Ця ситуація буде контролюватись. Якщо протягом сезону з'ясується, що існує загроза польським, європейським виробникам, Єврокомісія готова запровадити обмеження навіть у надзвичайному, експрес-режимі. Це залежить від того, якою буде ситуація під час сезону, як розвиватиметься ситуація у найближчі місяці», – наголосив він.

За його даними, з квітня 2022 року і до кінця березня 2023 року Україна експортувала 48 млн тонн пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Із них 24 млн тонн було відправлено до Африки та Азії, близько 24 млн тонн – до країн ЄС, із яких 10,3 млн тонн – у п'ять прифронтових країн.

З 2 травня Єврокомісія запровадила тимчасову заборону на експорт чотирьох сільськогосподарських продуктів з України – пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику – до п’яти країн ЄС. Це обмеження встановлене у якості винятку і діятиме до 5 червня 2023 року, однак строк його дії може бути продовжено.

Водночас Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов’язалися скасувати свої односторонні заходи щодо заборони ввезення агропромислової продукції з України.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom