НБУ прогнозує зростання зарплат у найближчі два роки

Share

У 2023 році середня номінальна зарплата в Україні зросте на 21,9%, а реальна – на 3,7%

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України за квітень 2023 року, передає «LIGA.Бізнес».

Після падіння в попередньому році у 2023 році НБУ очікує відновлення зростання реальних заробітних плат.

«Їх все ще стримуватиме високоінфляційне середовище, тоді як номінальні зарплати зростатимуть щороку двознаковими темпами», – йдеться в огляді.

За прогнозом НБУ, цього року підвищенню зарплат сприятимуть подальша адаптація реального сектора до роботи в умовах високих ризиків та досить м’яка фіскальна політика. Надалі основним чинником стане збільшення попиту на робочу силу в умовах прискорення економічного зростання.

«Після повноцінного відкриття кордонів значній частині бізнесів доведеться конкурувати за робітників у тому числі і з закордонними роботодавцями, що стане вагомим чинником для подальшого зростання заробітних плат. У зв’язку з цим очікується зростання різниці в зарплатах для мобільної та маломобільної робочої сили», – йдеться в прогнозі.

За даними НБУ, у  2024 році номінальні зарплати зростуть на 19,2%, реальні – на 5,7%, у 2025 році номінальні на 12,4%, реальні – на 4,3%.

За даними Держстату, у 2022 році середня номінальна зарплата зросла на 5,9% (реальна – скоротилася на 11,8%), що краще за попередні оцінки НБУ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom