Молдова готується запровадити обмеження на агроімпорт з України

Share

Молдова планує запровадити тимчасові обмеження на імпорт зернових та олійних культур із України, оголосив міністр сільського господарства країни Володимир Боля на зустрічі із головою Делегації ЄС у Молдові Янісом Мажейксом, пише БізнесЦензор.

Боля розповів дипломату про «намір міністерства тимчасово вжити заходи, які запровадили деякі країни ЄС щодо імпорту зернових та олійних культур із України».

Він також додав, що уряд має намір компенсувати аграріям акциз на дизельне паливо, яке вони використовують, і субсидувати вартість засобів для захисту рослин і добрив.

Раніше Асоціація фермерів Молдови закликала Мінсільгосп країни тимчасово обмежити імпорт української сільгосппродукції. На думку молдовських фермерів, тимчасове обмеження імпорту української продукції, запроваджене у деяких країнах ЄС, призведе до зростання обсягів цієї продукції у Молдові.

Асоціація стверджує, що обвал цін на зерно та олійні культури вже поставив на межу банкрутства тисячі дрібних та середніх фермерів, які постраждали від минулорічної посухи.

Нагадаємо, Єврокомісія 2 травня запровадила тимчасову заборону на експорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до п’яти країн ЄС. Це обмеження діятиме до 5 червня 2023 року, однак строк його дії може бути продовжено. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom