Нацбанк очікує значного скорочення інфляції у 2023 році

Share

Національний банк прогнозує сповільнення інфляції за підсумками 2023 року до 14,8%, а також зростання реального ВВП на 2%. У наступні роки інфляція продовжить знижуватися, а відновлення економіки прискориться на тлі закладеного в прогноз зниження безпекових ризиків. Такі розрахунки містяться у щоквартальному Інфляційному звіті НБУ за квітень 2023 року.

Як зазначив регулятор, зниження інфляції відбуватиметься під впливом жорстких монетарних умов, зниження світової інфляції та стриманого внутрішнього попиту. Особливо стрімким воно буде у першому півріччі поточного року.

«У другому півріччі темпи зростання споживчих цін зберігатимуться на практично незмінному рівні переважно з огляду на нерівномірну базу порівняння та анонсоване повернення податків на паливо з метою зменшення тиску на державні фінанси», – додали в НБУ.

У 2024 році інфляція сповільниться до 9,6%, а у 2025 році – до 6%, вважають в Нацбанку. «Ураховуючи припущення про зниження безпекових ризиків з початку 2024 року, закладене у прогноз, подальше відновлення логістики і виробничих потужностей та послідовну монетарну політику НБУ, інфляційний тиск послаблюватиметься, попри пожвавлення економіки та збереження м’якої фіскальної політики», – пояснив регулятор.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom