Міжнародні резерви України знаходяться на максимумі з 2011 року – НБУ

Share

Станом на 1 травня 2023 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 35,9 млрд дол. Такий обсяг резервів є рекордним за останні 11 років, повідомили в Національному банку України, додавши, що більший обсяг від вищезазначеного було зафіксовано в серпні 2011 року. Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,7 місяця майбутнього імпорту.

У квітні резерви зросли на 13% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі подальшого зниження обсягів чистого продажу валюти Національним банком та помірних боргових виплат країни в іноземній валюті.

Загалом упродовж квітня 2023 року динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників. В першу чергу, надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. Зокрема, на валютні рахунки уряду в НБУ надійшло 5,8 млрд дол від МВФ, міжнародних партнерів та через ОВДП.

Уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 446,0 млн дол. США, з яких 282,7 млн дол. США – за обслуговування та погашення валютних ОВДП, 113,1 млн дол. США – боргу перед Світовим банком, решта – боргу перед іншими міжнародними кредиторами. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 107,4 млн дол. США.

У квітні 2023 року НБУ також продав на валютному ринку 1,37 млрд дол та викупив до резервів – 3,7 млн дол. США. Чистий продаж валюти НБУ минулого місяця знизився порівняно з березнем 2023 року на 298,5 млн дол.– до 1 370,4 млн дол. Як зазначив регулятор, обсяги інтервенцій НБУ з продажу іноземної валюти на валютному ринку України знижуються четвертий місяць поспіль.

 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom