ЄС продовжить режим безмитної торгівлі з Україною ще на рік – Шмигаль

Share

Україна та ЄС досягли домовленості про продовження «економічного безвізу» ще на рік, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Український бізнес зможе і надалі продавати свої товари в Євросоюз без будь-яких квот, мит чи тарифів. Це важливо для відновлення нашої економіки», – написав він.

Також відновлено доступ української аграрної продукції на європейський ринок, за виключенням кількох країн.

«Спільно з Єврокомісією вдалося домовитись про припинення блокування транзиту понад 500 позицій українських аграрних товарів. Робота "Шляхів солідарності" продовжиться. Знято всі інші односторонні заборони, які були введені п'ятьма сусідніми країнами. На рівні Єврокомісії вибудовано компромісний механізм, який передбачає обмеження щодо експорту чотирьох позицій української аграрної продукції до сусідній країн», – уточнив Шмигаль.

Йдеться про тимчасову заборону на експорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Вони своєю чергою зобов’язалися скасувати свої односторонні заходи щодо українського агроекспорту.

Минулого тижня постійні представники країни ЄС погодили рішення про скасування ввізних мит на український експорт до ЄС ще на рік. Голосування Європарламенту за це рішення очікується на засіданні 8-11 травня.

Документом, зокрема, передбачено призупинення тарифів на фрукти та овочі, на які поширюється система вхідних цін, а також на сільськогосподарську продукцію та перероблену сільгосппродукцію, на яку поширюються тарифні квоти. Промислові товари оподатковуються нульовим митом з 1 січня 2023 року відповідно до Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, тому вони не включені до нової пропозиції.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom