Підвищення виплат військовим можливе лише за рахунок збільшення податків – міністр фінансів

Share

Повернення виплат військовим у 30 тисяч гривень можливе лише за рахунок збільшення податкового навантаження, зокрема ПДВ на 4% та військового збору втричі. Таку думку висловив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі Forbes Business Breakfast.

Він вважає, що питання повернення виплат 30 тисяч гривень не є підтримкою армії та взагалі не про це, оскільки систему мотивації виплати військовим має визначати військове керівництво.

«Це має визначати Генштаб та Міноборони. І вони визначились, у них є відповідні накази, де чомусь ніхто не каже, що у нас, крім 30 та 100 тисяч, є ще 50 тисяч. І таку виплату отримають досить велика кількість військовослужбовців. У нас є інші системи мотивації, які всередині військового блоку», – додав Марченко.

Він наголосив, що з такою системою в Міністерстві фінансів погоджуються.

«…А коли йде популізм, масштабів, які важко стримати. Ну, я не буду підбирати слова, кажучи, що можливо ми подумаємо і порахуємо. Неможливо це порахувати і неможливо це профінансувати. Це можливо зробити лише в ніші зміни в закон про бюджет, передбачити на рік додатково 170 млрд грн, передбачити збільшення податків, зокрема ПДВ на 4% та військовий збір в 3 рази і це можна профінансувати. Інші варіанти, як це можна профінансувати не існує», – зазначив міністр.

Він пояснив, що забирати на ці потреби кошти в інших категорій, наприклад з зарплат держслужбовців неможливо, оскільки «це не перетічні сосуди». Зарплати держслужбовців фінансуються за рахунок міжнародної допомоги.

«А от армію, я ще раз підкреслю, ми маємо фінансувати за рахунок податків власного бізнесу. Тому збільшуючи видатки на армію треба розуміти наслідки таких кроків. Ніхто про це чомусь не думає, коли голосує. Тому моя реакція була категорична і я її не зміню», – резюмував глава Мінфіну.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom