Зі спецрахунку Нацбанку на потреби оборони надійшло майже 24 млрд грн

Share

Із 24 лютого 2022 року зі спеціального рахунку, відкритого Національним банком, на потреби оборони України перераховано майже 24 млрд грн, а у квітні цього року – майже 355 млн грн, повідомив регулятор.

За інформацією Нацбанку, усього на спецрахунок, відкритий для підтримки сил оборони, надійшло майже 25,5 млрд грн в еквіваленті, за квітень – понад 277 млн грн. Станом на 1 травня 2023 року залишок коштів на спецрахунку становить понад 1,6 млрд грн.

Залишок коштів на рахунку Міністерства соціальної політики України, який Національний банк відкрив для гуманітарних цілей, становить понад 87,8 млн грн. За квітень на рахунок для гуманітарних потреб надійшло майже 5,6 млн грн. Близько половини коштів з початку війни надійшло з-за кордону в іноземній валюті (долари США, євро, фунти).

Міністерство соціальної політики України, що є отримувачем та розпорядником коштів, які надходять на цей рахунок, вже перерахувало з нього понад 845 млн грн на допомогу постраждалим від збройної агресії рф.

Сьогодні також стало відомо, що президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт 8433 щодо зміни у Бюджетний Кодекс щодо можливості використання коштів з рахунків на підтримку України, що було одним із зобов’язань України в межах нової програми співпраці з МВФ.

Закон передбачає розподіл і витрачання коштів на підтримку України за чіткими бюджетними правилами в межах бюджетних програм спеціального фонду держбюджету. Також запроваджується щомісячне звітування про надходження й використання коштів за кожним із відкритих у НБУ рахунків та контроль за їх використанням відповідно до бюджетного законодавства. Законопроєкт також пропонує оприлюднення на офіційних сайтах головних розпорядників коштів сум отриманих добровільних внесків, перелік придбаних товарів і послуг. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom