Бізнес вперше з жовтня 2021 року позитивно оцінив результати діяльності, – НБУ

Share

Бізнес у квітні позитивно оцінив результати своєї діяльності порівняно з попереднім місяцем вперше з жовтня 2021 року

Про це свідчать результати щомісячного опитування щодо індексу очікувань ділової активності (ІОДА), передає прес-служба Національного банку України.

У квітні ІОДА підвищився до 51,5 із 49,5 у березні. Вперше за півтора року індекс очікувань ділової активності перевищив рівноважний рівень!

Позитивно на оцінках підприємств більшості секторів позначилися збільшення пропозиції продовольства та пального, поліпшення інфляційних та курсових очікувань, підвищення споживчих настроїв населення тощо.

Підприємства торгівлі вдруге поспіль надали найоптимістичніші оцінки результатів та перспектив своєї діяльності: секторальний індекс у квітні зріс до 57,6 (із 53,6 у березні). «Попри посилення оцінок щодо зростання закупівельних цін, вони вперше з липня 2019 року очікували на підвищення торговельної маржі», – зазначив регулятор.

Підприємства промисловості другий місяць поспіль очікують зростання своїх економічних результатів на тлі поліпшення логістики, скорочення виробничих витрат для відновлення енергопостачання та стабілізації цін на пальне: секторальний індекс у квітні становив 50,5 (у березні – 51,2).

Підприємства сфери послуг продовжили пом’якшувати негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив завдяки поступовому відновленню попиту, поліпшенню ситуації з енергопостачанням та сезонному фактору: секторальний індекс становив 48,8 (із 45,7 у березні).

Підприємства будівництва надали найстриманіші серед інших секторів економіки оцінки щодо своїх економічних результатів: секторальний індекс у квітні становив 44,9 (у березні – 45,9).

«На відміну від попереднього місяця респонденти очікували зменшення обсягів будівництва, а також посилили негативні оцінки щодо обсягів нових замовлень», – сказано в повідомленні.

Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, очікують подорожчання власної продукції/послуг, додав регулятор.

«Водночас пом'якшилися оцінки щодо зайнятості: підприємства торгівлі вперше з січня 2022 року очікують на збільшення чисельності працівників, решта секторів прогнозують темпи скорочення персоналу нижчими темпами, ніж у попередні місяці», – сказано в повідомленні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom