НБУ прогнозує зростання резервів до $35 млрд

Share

Національний банк прогнозує, що завдяки значним надходженням від партнерів, міжнародні резерви України до кінця року зростуть до майже $35 млрд

Як повідомляє пресслужба регулятора, загалом цього року обсяг надходжень від міжнародних партнерів може перевищити $42 млрд, передає «Бізнес.Цензор».

«Надходження від партнерів, зокрема, сприятимуть зростанню міжнародних резервів до близько $35 млрд наприкінці цього року. Це посилить спроможність НБУ й надалі підтримувати курсову стійкість та поступово пом’якшувати валютні обмеження», – наголосили в Нацбанку.

Як додає регулятор, у 2023 році очікується значний дефіцит поточного рахунку. Це, зокрема, пов’язано зі збільшенням імпорту на тлі поступового відновлення внутрішнього попиту, витратами значної кількості вимушених українських мігрантів за кордоном та все ще стриманим експортом внаслідок зниження врожаїв та обмеженості логістичних шляхів.

Водночас надходження міжнародної допомоги компенсуватиме ці чинники, підкреслили в НБУ.

Уже з 2024 року нарощування експортних потоків та поступове повернення вимушених мігрантів додому сприятимуть скороченню дефіциту поточного рахунку, який, однак, і надалі перекриватиметься значними обсягами зовнішнього офіційного фінансування, що дозволить зберігати обсяг міжнародних резервів «на відносно комфортному рівні».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom