ЄК погодила заборону на імпорт соняшникової олії з України

Share

Європейська Комісія погодилася запровадити заборону на імпорт соняшникової олії з України, однак транзит олії буде дозволений

Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, передає «Бізнес.Цензор» із посиланням на RMF24.

За його словами, Польща не відмовиться від односторонньої блокади українського імпорту, поки не будуть виконані її умови.

«Ми не збираємося відмовлятися від своїх дій, якщо ми не отримаємо відповідних інструментів, які гарантуватимуть, що польський фермер буде в безпеці, коли йдеться про питання, що стосуються торгівлі, притоку товарів з України до Польщі», – заявив Телус після переговорів з Єврокомісією.

Раніше Єврокомісія дала згоду на заборону на імпорт таких продуктів, як пшениця, кукурудза, насіння ріпаку та соняшнику.

Телус додав, Польща все ще веде переговори щодо заборони імпорту борошна, меду, цукру, м'яких фруктів (заморожених), яєць, м'яса (особливо птиці), молока та молочних продуктів, а також яблучного соку.

Як зазначає радіостанція, Єврокомісія може погодитися розширити список сільськогосподарських товарів із забороною на імпорт, допомогти з експортом зерна або включити більше сільськогосподарських товарів у процедуру експертизи, але запропонована сума підтримки в 100 млн євро – не підлягає обговоренню.

Неофіційно відомо, що з цього фонду польські фермери отримають майже 40 млн євро. З урахуванням можливості 200-відсоткової субсидії з держбюджету, це дасть загалом 120 млн євро.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom