Японське агентство JICA закупило українську спецтехніку для ДСНС

Share

Японське агентство міжнародного співробітництва JICA передасть Державній службі з надзвичайних ситуацій 30 спеціальних автомобілів, які виготовлять на українських підприємствах, пише SilkBridge із посиланням на заступника керівника Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитра Кисилевського.

У реалізації проекту задіяні компанії Черкаський автобус, Аймакс Авто та Крейн Юкрейн, а також десятки їхніх підрядників. ДСНС вже отримала перші 6 автомобілів.

«На жаль, більшість міжнародних організацій, допомагаючи Україні, все ще віддають перевагу ввезенню іноземних товарів. Звичайно, за будь-яку допомогу всім велика подяка. Але JICA показала, як зробити допомогу ефективнішою», – зазначив депутат.

Він пояснив, що виконане в Україні замовлення дозволяє ДСНС отримати нову техніку, працівникам українських промислових підприємств – роботу і зарплату, а бюджету країни – податки від продажу техніки.

Кисилевський також нагадав про інші приклади ефективної допомоги від іноземних партнерів. Зокрема, Данія замовила для Миколаєва 50 систем очистки води для пиття та опалення в ірпінській компанії «Екософт». Вона постраждала від війни, а замовлення посприяло відновленню заводу і дало роботу 150 ірпінцям, які повернулись у своє місто після його звільнення.

Вдалим прикладом також став проект Міжнародної організації праці, яка забезпечувала продуктовими наборами 15 тисяч переселенців у Дніпропетровській та Полтавській областях. Для формування наборів 25 українських виробників отримали замовлення і забезпечили роботою своїх працівників, нагадав нардеп.

«Це класична стратегія win-win, яку, на мою думку, мають брати на озброєння в Україні всі організації, від невеликих волонтерських проектів до ООН», – зауважив Кисилевський.