Банкам дозволили продавати населенню більше валюти

Share

Із 21 квітня Національний банк України розширив можливості банків здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти населенню

Тепер при розрахунку обсягу готівкової іноземної валюти, яку банк може продати на валютному ринку, враховуватиметься не 100%, а 120% обсягу купівлі безготівкової валюти у населення, починаючи з 13 квітня 2022 року, передає «LIGA.Бізнес».

«Відповідні зміни спрямовані на збереження сприятливої ситуації на валютному ринку», – йдеться в повідомленні.

Крім того, НБУ з 21 квітня пом'якшив низку адміністративних обмежень. Це зроблено з метою створення умов для запуску проєкту електронного резидентства та для зміцнення позитивних тенденцій у готівковому сегменті валютного ринку.

Національний банк надає можливість е-резидентам (після сплати податків в Україні) переказувати на їхні рахунки за кордоном кошти в іноземній валюті, отримані на рахунки в українських банках від нерезидентів (за надані послуги чи роботи).

Як зазначили в НБУ, відповідні зміни не чинитимуть тиску на валютний ринок та міжнародні резерви України, адже в межах таких операцій не відбуватиметься купівля іноземної валюти – переказ здійснюватиметься за рахунок іноземної валюти, отриманої е-резидентом з-за кордону.

«Реалізація проєкту е-резидентства сприятиме залученню додаткових доходів до державного бюджету, популяризації України як світового IT-бренду та підвищенню українських позицій у міжнародних рейтингах», – йдеться у повідомленні.

З 1 квітня 2023 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу, які дають змогу іноземним громадянам, що набули статусу е-резидента та зареєстрували себе фізичною особою-підприємцем, здійснювати підприємницьку діяльність та сплачувати податки в Україні без залишення країни проживання чи перебування.

У межах реалізації цього проєкту НБУ з 8 березня надав можливість е-резидентам відкривати рахунки в українських банках.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom