США і союзники розглядають майже повну заборону на експорт до РФ

Share

Деякі з ключових союзників України, у тому числі США, розглядають можливість запровадити повну заборону на більшу частину експорту до Росії

Це може призвести до значного посилення економічного тиску на РФ через розв'язану нею війну, пише «УНІАН» із посиланням на Bloomberg.

Видання, посилаючись на джерела, знайомі з цим питанням, повідомляє, що чиновники країн G7 обговорюють таку ідею напередодні саміту лідерів держав, який пройде в Японії в травні. Мета полягає в тому, щоб залучити до такого тиску країни Європейського Союзу. Ідея все ще обговорюється і може змінитися.

За словами джерел, запропонований підхід повністю змінить чинний режим санкцій, заборонивши будь-який експорт, крім обумовлених винятків. Існуючі ж критерії дозволяють будь-який експорт, крім випадків, коли на нього поширюються санкції.

Якщо лідери G7 схвалять цей крок на саміті, тоді необхідно буде узгодити, що саме увійде в список виключень. Швидше за все, у нього потраплять ліки та сільськогосподарська продукція, включаючи харчові продукти, сказало одне з джерел.

У G7 немедичні і несільськогосподарські товари, які можуть бути потрапити під повну заборону на ввезення в РФ, включають автомобілі, шоколад, пиво, взуття, квіти і косметику.

Але існують потенційно серйозні перешкоди для реалізації, зазначає Bloomberg.

«Щоб нові критерії набули чинності в ЄС, їх мають затвердити всі країни-члени. Це викличе бурхливі дебати, враховуючи ймовірну негативну реакцію з боку компаній, які все ще експортують товари в Росію, а також ризик заходів у відповідь з боку Москви», – пише видання.

Якщо буде введено майже повне ембарго на експорт, зникне велика частина торгових потоків із цих країн з Росією, що досі залишилися.

Представник Ради національної безпеки США відмовився коментувати Bloomberg перспективи такого кроку.

На даний момент санкції майже вдвічі скоротили вартість експорту з ЄС і G7 до Росії. За даними женевського Trade Data Monitor, при цьому як і раніше залишаються товари, які ввозяться до Росії з Європи, США, Канади і Японії, на суму $66 млрд.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom