Польща пропонує заборонити імпорт усього російського газу та алмазів

Share

Польща представила пропозицію щодо нових санкцій проти Росії за розв’язану в Україні війну, включно із забороною на імпорт трубопровідної нафти та алмазів

Письмова пропозиція, яка, за словами дипломатичного джерела, була передана виконавчій комісії ЄС, закладає початок довгих і складних переговорів між 27 країнами-членами об’єднання про майбутній санкційний пакет, пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на Reuters.

Зазначається, що всі повинні погодитися на запровадження нових санкцій. Блок уже запровадив 10 раундів каральних заходів проти Росії після повномасштабного вторгнення Москви в Україну в лютому 2022 року.

Високопоставлений чиновник ЄС відмовився коментувати можливі терміни введення будь-яких нових санкцій.

Виконавча директорка ЄС, президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн раніше заявила, що 11 пакет буде зосереджений на боротьбі з обходом існуючих обмежень, зокрема щодо запасних частин і обладнання, які Росія розгортає на полі бою проти України.

Варшава пропонує, серед іншого, зупинити імпорт російської нафти північною гілкою нафтопроводу «Дружба», що йде до Німеччини та проходить через Польщу. Нинішні санкції ЄС на трубопровідну нафту не поширюються.

Також польська сторона пропонує повністю заборони імпорт із Росії природного газу, зокрема скрапленого, й алмазів, а також обмежити співпрацю в галузі ядерної енергетики.

Німеччина та Литва також виступають за санкції щодо ядерної енергетики з поступками для тих, хто торгує з Росією, як Угорщина та Франція.

Угорщина, яка минулого тижня заявила, що погодилася змінити свій контракт із російським «Росатомом» щодо розширення АЕС «Пакш», поки рішуче виступає проти будь-яких санкцій щодо російської атомної енергетики.

Бельгія, де знаходиться найбільший у світі центр торгівлі діамантами Антверпен, досі успішно лобіювала заборону російського імпорту.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom