НБУ зробить все, щоб уникнути емісії гривні, – Пишний

Share

Одним із ключових завдань для Національного банку України залишається уникнення емісійного фінансування дефіциту державного бюджету. Задля цього регулятор готовий залучити всі можливості, щоб допомогти Мінфіну залучити кошти на внутрішньому борговому ринку

Про це голова НБУ Андрій Пишний заявив в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Ми всі намагаємося відмовитися від небезпечної емісії… Ми зобов'язані знайти та використовувати всі можливі доступні опції, або, якщо вони недоступні, змінити це – наповнити бюджетну потребу без монетизації (емісії) дефіциту», – сказав Пишний.

Він зазначив, що вимушена позапланова емісія – це швидке рішення для покриття поточних бюджетних потреб, спричинених війною, проте таке рішення супроводжується неймовірною загрозою макроекономічної та цінової стабільності.

«Ліки не повинні бути небезпечнішими за хворобу… НБУ й надалі має бути рішучим у питанні забезпечення цінової та фінансової стабільності, бути поруч із Міністерством фінансів у питанні наповнення внутрішнього боргового ринку, створювати передумови для поступового повернення до ринкових засад та політиків регулювання», – наголосив голова НБУ.

Пишний зауважив, що перезавантаження відносин між НБУ та Мінфіном суттєво збільшило ефективність зусиль, як у рамках інституційних мандатів кожного, так і в рамках спільних заходів та завдань, серед яких, зокрема, відмова від емісійного фінансування бюджетного дефіциту з 2023 року.

Він нагадав, що за три місяці цього року Україна на внутрішньому борговому ринку зібрала понад 110 млрд грн порівняно зі 164 млрд грн за весь минулий рік, з яких майже третину Мінфін зібрав останні два місяці – листопаді та грудні.

Коментуючи зауваження, що такого результату вдалося досягти багато в чому завдяки підвищенню Нацбанком норм обов'язкових резервів та надання банкам можливості на 50% формувати їх облігаціями внутрішньої держпозики, він назвав такий крок цілком прийнятним.

«Обов'язкові резерви – це один із інструментів монетарної політики НБУ. Бенчмарк ОВДП також не є чимось унікальним. У комплексі це і є питання пошуку балансу, розуміння мети, сприйняття позиції та імпульсу з боку Національного банку», – пояснив Пишний.

На його думку, кадрові зміни стали можливістю провести роботу над помилками та дозволили відновити діалог інститутів мовою аргументів та на основі взаємоповаги до мандату.

«Ми бачимо відгук на наші пропозиції з боку уряду, фіксуємо ефективність наших спільних зусиль і готові калібрувати наші рішення, які посилюють нашу здатність забезпечувати макрофінансову стійкість та залучати підтримку міжнародних партнерів», – наголосив глава Нацбанку.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom