ЄС досі шукає шляхи спрямування заморожених активів РФ на відновлення України

Share

Європейський Союз та Шведське головування в ЄС докладають зусиль, щоб знайти законний шлях для спрямування на відновлення України заморожених російських активів

Про це сказано в повідомленні Шведського головування Євросоюзу, передає «Бізнес.Цензор».

«Потреба України у підтримці реконструкції величезна. Об’єднаний ЄС робить свій внесок різними способами та шукає нові рішення, щоб допомогти у відбудові України. Це також є одним із пріоритетів шведського головування», – сказано в повідомленні.

Робоча група зосереджена на тому, щоб отримати більш чітку картину того, де розташовані російські державні активи та яка їх загальна вартість. Близько $300 млрд активів російського центрального банку заморожені в країнах G7.

Метою є, наскільки це можливо, протягом шведського головування просувати рішення щодо використання заморожених російських активів у відбудові України. Робочій групі було доручено оцінити різні методи з правової, економічної та політичної точок зору.

«Ми маємо допомогти Україні, зберігаючи верховенство права, на якому побудований ЄС. Це також стосується періодів кризи та війни», – заявив генеральний директор Національної ради з торгівлі Андерс Анлід.

До різних типів заморожених активів застосовуються різні нормативні рамки. Одна нормативна база регулює приватні активи, а інша – державні активи. Приватні активи, які були заморожені або арештовані, можуть, наприклад, бути конфісковані лише в тому випадку, якщо було вчинено злочин, і особу, про яку йдеться, було засуджено в суді відповідно до верховенства права.

«Тому ми повинні дотримуватися як законодавства ЄС, так і міжнародного права – це виклик. Водночас я хотів би підкреслити, що ми повинні бути інноваційними та зосереджуватися на рішеннях», – сказав Анлід.

Робоча група відповідає за цю роботу під час головування Швеції та згодом передасть її Іспанії, яка перейме головування в другій половині року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom