Україна та Канада домовилися про оновлення угоди про вільну торгівлю

Share

Україна та Канада завершили переговори щодо укладання оновленої Угоди про вільну торгівлю

Документ замінить чинну, яка діяла з 2017 року, передає «Європейська правда» з посиланням на дані українського відомства.

Основними відмінностями нової угоди стане те, що на додаток до скасування тарифів Україна і Канада  розширюють можливості для підприємств, які мають не лише українську, а ще й іноземну складову в своїй продукції.

«Будуть скасовані тарифи також на ті українські товари, які мають складові походженням з ЄС, Європейської асоціації вільної торгівлі, Великої Британії та Ізраїлю. Це має заохотити створення виробничих ланцюгів, зробить розташування виробництва в Україні привабливішим для іноземних інвесторів, які планують постачати свої товари на канадський ринок», – пояснила міністерка економіки України Юлії Свириденко.

Важливим елементом угоди стане те, що вона дозволятиме сторонам все, що не заборонено.

«Угода не регулює, що дозволено, а навпаки – ретельно виписує винятки із повної свободи надання послуг. І робимо це так, щоб усе регулювання було максимально прозорим, чітким і передбачуваним», – зауважила Свириденко.

Окремо прописані гарантії для інвесторів, а також система захисту інвестицій, яка базується на найсучасніших правових інструментах.

Один із розділів включає Угоду про цифрову торгівлю, яка окреслює усі основоположні свободи у цій сфері. Це друга угода про цифрову торгівлю, яку вже підписала Україна. Перша була укладена із Великою Британією в січні цього року.

Такі цифрові угоди орієнтовані передусім на запобігання появи бар‘єрів у майбутньому і мають зменшити перешкоди для українського бізнесу в участі у глобальній цифровій торгівлі.

Крім того нова угода регулює фінансові послуги, тимчасовий в'їзд для ділових осіб, телекомунікації, торгівлю та гендер, торгівлю і малі та середні підприємства, а також питання торгівлі та корінних народів.

Нова угода також включатиме оновлені глави про правила та процедури походження, конкурентну політику, монополії та державні підприємства, державні закупівлі, навколишнє середовище, працю, розробку та адміністрування заходів та прозорість, протидію корупції та відповідальну бізнес-поведінку.

Угода про вільну торгівлю між Україною і Канадою має допомогти Україні укласти подібні угоди з іншими країнами.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom