НБУ та Держдеп обговорили посилення санкцій проти Росії

Share

Представники України та США обговорили подальше посилення санкційного тиску на Росію

Пріоритетними цілями є ключові фінансові установи на ринку капіталу РФ, а також російські банки, у першу чергу ті, які обслуговують російський ВПК, повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний за результатами зустрічі із керівником Офісу з координації санкцій Державного департаменту США Джеймсом О’Браєном.

«Кожна з цих фінустанов так чи інакше є активом Кремля, а це автоматично прирівнює їх до «гаманців», з яких фінансується війна, або за допомогою яких створюються інструменти для обходу уже чинних санкцій. Мають діяти й персональні обмеження проти керівників банківського та фінансового сектору», – наголосив Пишний.

Також країни підтримують комунікацію з FATF, додав він.

«Наша мета – внесення Росії до країн «чорного списку FATF». Для цього є всі підстави. Достатньо лише подивитися на те, як стрімко розвивається співпраця Росії з Іраном, як лунають повідомлення про інтеграцію їхніх систем міжбанківського зв’язку та потенційну інтеграцію платіжних систем МІР та Шетаб. Такий сценарній означає лише одне –  Іран отримає доступ до світової фінансової системи та ресурсів, які можуть спрямовуватися на фінансування розроблення зброї масового знищення, терористичної діяльності та постачання озброєння», – пояснив очільник НБУ.

Ще один наш напрям роботи, за його словами, забезпечення виходу з ринку РФ міжнародних банківських груп.

«В умовах запроваджених Росією обмежень процедура виходу стала складнішою, але залишатися там неприйнятно. Саме тому закликаємо партнерів долучатися до колективного пошуку механізму для стимулювання міжнародних банків вийти з російського ринку. Зі свого боку, ми запропонували конкретні варіанти згортання діяльності, якими можуть скористатися банківські групи», – підсумував голова Нацбанку.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom