Україна сподівається за 7 років отримати із заарештованих активів РФ до $100 млрд

Share

Україна розраховує за 5-7 років отримати приблизно $100 млрд за рахунок заарештованих по всьому світу російських суверенних активів

Про це сказав головний консультант відділу організаційної роботи Кабінету керівника Офісу президента України Олег Гавриш, передає «Укрінформ».

Він нагадав, що нині держава оцінює завдані російською агресією матеріальні збитки у $700-800 млрд і з кожним днем війни ця сума зростає.

«За даними Офісу генпрокурора, за час повномасштабного вторгнення ворог знищив і серйозно пошкодив 74,4 тис. житлових будинків, майже 2,5 тис. навчальних закладів, 500 лікарень, 400 культурних і 120 релігійних споруд, 4,5 тис. об’єктів мереж та комунікацій, а також 12 тис. інших об’єктів. Якщо говорити про енергетичну інфраструктуру, то рф зруйнувала 114 об’єктів, завдавши загалом 279 ударів. Найбільше таких атак здійснено на Дніпропетровщину (34) і на Харківщину (30)», – розповів Гавриш.

Для компенсації Україна розраховує отримати заарештовані по всьому світу російські суверенні (ті, що належать державі-агресору та держкомпаніям РФ) активи.

«Це складний і тривалий процес. Але він просувається. Є відповідні рішення ООН та багатьох країн. І ці гроші — приблизно $100 млрд – ми сподіваємося повернути за 5-7 років, хоча в деяких випадках може йтися і про 10 років», – уточнив посадовець.

Готуються й механізми вилучення інших російських активів за кордоном — наприклад, нерухомості чи промислових об’єктів та бізнесу, що належать російським державним компаніям та олігархам, які перебувають під санкціями.

«Але ми розуміємо, що навіть якщо вдасться заарештувати всі активи Росії по світу, повністю залучити на повоєнну відбудову ці кошти, можливо, не вдасться. Тоді ми підемо до судів і переслідуватимемо Росію стільки, скільки буде потрібно, щоб забрати все те, що вона винна Україні», – запевнив Гавриш.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom