Суд не дозволив Коломойському анулювати кредитні договори «ПриватБанку» з НБУ

Share

Верховний Суд 7 квітня 2023 року задовольнив касаційну скаргу Національного банку та підтвердив законність п’яти кредитних договорів, укладених між Національним банком та «ПриватБанком» у 2008 – 2015 роках та договорів поруки, що забезпечували їх виконання

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Зокрема, суд касаційної інстанції скасував рішення Господарського суду міста Києва від 19 червня 2020 року та постанову Північного апеляційного господарського суду від 3 серпня 2022 року, якими було задоволено позов ексакціонера «ПриватБанку» Ігоря Коломойського та визнано недійсними ці кредитні договори та його особиста порука за наданими кредитами.

Постанова Верховного Суду є остаточною та оскарженню не підлягає.

Довідка. Протягом 2008 – 2015 років Національний банк за оспорюваними договорами  надав «ПриватБанку» кредити для підтримання ліквідності на загальну суму 18,3 млрд грн. У 2016 році Коломойський, який на той час був співвласником «ПриватБанку», уклав з Національним банком договори поруки, за якими він особисто гарантував повернення банком отриманих кредитів.

У травні 2019 року Коломойський подав позов до Господарського суду міста Києва про визнання недійсними цих кредитних договорів, а також договорів поруки.

У червні 2020 року суд першої інстанції задовольнив позов колишнього акціонера. Це рішення підтвердив і суд апеляційної інстанції.

Не погодившись з винесеним рішенням, Національний банк оскаржив його у Верховному Суді, який підтримав правову позицію НБУ. У квітні 2020 року державний «ПриватБанк» повністю повернув отримані кредити.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom