Вантажі між Україною та Молдовою почали перевозити через новий прикордонний перехід

Share

АТ «Укрзалізниця» почала перевозити вантажі між Україною та Молдовою відновленою дільницею Березине — Басарабяска. Тут відкритий третій прикордонний перехід між країнами — Серпневе-1 — Басарабяска

Про це повідомляє прес-служба української компанії.

Перехід працює з 25 березня 2023 року, а «Укрзалізниця» вже прийняла перші заявки на перевезення вантажів, зокрема, на перевезення 8 вагонів з будівельними вантажами та 6 вагонів зі шлаками.

«Нині це найкоротший маршрут до портів Рені, Галац, Джурджулешти, завдяки якому «Укрзалізниця» зможе збільшити обсяги експортних і транзитних перевезень. За нашими підрахунками, дільниця дозволить перевозити додатково від 4 до 10 млн тонн вантажів на рік. Запрошуємо бізнес активно використовувати цей новий альтернативний маршрут», — сказав член правління АТ «Укрзалізниця» Вячеслав Єрьомін.

Крім того, новий маршрут дозволить пришвидшити та здешевити транспортування вантажів до України з портів Рені, Галац, Джурджулешти й у зворотному напрямку.

«Термін доставки експортних вантажів до портів Молдови та Румунії, а також українського Рені, за нашими підрахунками, скоротиться на 4-6 діб. При цьому вартість транспортування експортних вантажів зменшиться на 10-35 доларів на 1 тонні залежно від вантажу та маршруту. А, наприклад, економія при транспортуванні імпортного пального та нафтопродуктів до України з вищезазначених портів становитиме 18-44 доларів на 1 тонні», — зауважив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

Раніше між Україною та Молдовою діяли два прикордонних залізничних переходи: Сокиряни — Окниця та Могилів-Подільский — Велчинець. Відкриття третього прикордонного переходу — Басарабяска — Серпнево-1 — стало можливим завдяки підписанню відповідного акту між Міністерством внутрішніх справ, Митною службою Республіки Молдова та Державною прикордонною й Державною митною службою України.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom