Україна може експортувати е/е до Європи через профіцит генерації, – Галущенко

Share

Україна потребує збільшення можливостей для імпорту та експорту електроенергії до Європи, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко на зустрічі з єврокомісаром з питань енергетики Кадрі Сімсон

Про це повідомляє прес-служба українського відомства.

«Зараз ми маємо профіцит генерації в енергосистемі, тому є можливість для експорту електроенергії до європейських країн. Це взаємовигідний процес, оскільки Європа може отримувати електроенергію за прийнятними цінами, а українські генеруючі компанії можуть заробляти кошти, зокрема, й для відновлення потужностей після війни. Для нас дуже важливим є рішення ENTSO-E щодо збільшення можливостей для імпорту та експорту електроенергії між Україною та ЄС», – наголосив Галущенко.

Він також відзначив високу оцінку Європейської комісії щодо імплементації Україною європейського законодавства у сфері енергетики.

«Рівень імплементації європейських норм в українське законодавство – 75%. Це дуже високий показник. Зараз ми проводимо селф-скринінг – моніторинг імплементованих норм та актуалізуємо подальші кроки», – зазначив міністр.

Під час зустрічі обговорювалися також питання корпоратизації НАЕК «Енергоатом».

«Ми вже розпочали цей процес. Президент України підписав відповідний закон, що дає зелене світло для впровадження міжнародних стандартів корпоративного управління національного оператора атомних електростанцій. Дуже цінуємо підтримку Європи щодо цього», – зауважив Галущенко.

Він також подякував єврокомісару за сонячні панелі, які Україна отримає в рамках ініціативи Єврокомісії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom