Видобуток вугілля на держшахтах за 2 роки впав більш ніж удвічі

Share

Видобуток вугілля на державних шахтах за 2020-2022 рр. впав більш ніж удвічі, а ціна вугілля при цьому зросла в чотири рази

Про це повідомив генеральний директор ПАТ «Центренерго» Володимир Єгоров в інтерв'ю delo.ua.

«За нашими даними, видобуток вугілля за останні кілька років на шахтах державної форми власності суттєво зменшився. Так, за період 2020-2022 років він впав більше ніж у два рази й зараз складає близько 2 млн тонн на рік, а ціна вугілля при цьому навпаки зросла в чотири рази – з 1800 до 4230 грн за тонну без ПДВ та транспортування», – повідомив він.

За ловами Єгорова, остання пропозиція, котра надійшла від постачальника в лютому 2023 року – це підвищення ціни на вугільну продукцію ресурсу державних вуглевидобувних підприємств до 5030 грн за тонну.

При цьому ціна альтернативних українських постачальників не надто відрізняється від пропозицій ДП «Укрвугілля», яке нині є основним постачальником «Центренерго», а ціна вугілля з Європи з доставкою на сьогодні становить близько $180 (близько 6,6 тис. грн).

«Ми зараз ведемо з ними досить напружені переговори щодо неможливості цього підвищення в умовах обмежень цін (так званих прайс-кепів) на ринках електричної енергії та що така ціна на вугілля не покриває собівартості виробництва електричної енергії енергоблоками ТЕС «Центренерго» й відповідно призведе до значних збитків компанії», – зазначив він.

За оцінкою Єгорова, нині в умовах обмежених складських запасів та за рахунок поточного видобутку держшахт можна покрити менше 50% загальних потреб «Центренерго», тому компанія може знову перейти на спалювання природного газу як основного виду палива, яке «Нафтогаз України» за рішенням Кабінету міністрів має постачати за пільговою ціною 9,125 тис. грн за тисячу кубометрів упродовж січня-квітня 2023 року.

«Ми рахували та дійшли до висновку, що економічно обґрунтована ціна газу для покриття собівартості виробництва електричної енергії для ТЕС «Центренерго» складає 7 200 грн. за тисячу кубометрів без транспортування, розподілу та ПДВ», – сказав Єгоров.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom