Європа має продовжувати боротьбу з російською агресією на енергетичному фронті, – Міненерго

Share

Росія продовжує завдавати систематичних ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури, а загалом випустила близько 20% своїх ракетних запасів саме по енергетичних об’єктах України

На цьому наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко під час засідання Комітету з питань промисловості, досліджень та енергетики Європейського парламенту, передає прес-служба Міністерства енергетики України.

За його словами, внаслідок російських атак, понад 13 млн українців були позбавлені доступу до електропостачання одночасно.

Очільник Міненерго закликав членів Європейського парламенту до запровадження санкцій щодо російської ядерної галузі, адже росіяни своїми діями навколо ядерних об’єктів в Україні порушили всі можливі правила ядерної і радіаційної безпеки.

«Ми розуміємо складнощі щодо запровадження санкцій, але є способи, як це можна зробити. Важливо почати йти цим шляхом, і оголосити про цей крок потрібно зараз», – зазначив він.

Галущенко підкреслив, що Росія веде війну не лише проти України, але й проти усього цивілізованого світу, проти демократій, тому і відповідь агресору має бути солідарною.

«Солідарність, яку демонструє ЄС у цьому протистоянні, – це велике досягнення, і ми маємо втримати цю єдність. Я переконаний, що Росія знову спробує шантажувати Україну, Європу чи інші країни енергетикою. Але ми мусимо чітко визначити, що ми не повернемося до російських енергоносіїв після цієї війни, після нашої перемоги», – наголосив він.

Міністр наголосив на важливості подальшої інтеграції українського та європейського енергетичних ринків. Українська сторона зацікавлена в участі у платформі спільних закупівель природного газу, яка дозволить формувати ринкові ціни і зможе стримувати маніпуляції на ринку.

Окремо Галущенко підкреслив потенціал для нарощування експорту електричної енергії в ЄС і висловив сподівання на підтримку європарламентарями відповідних рішень.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom