Катарські інвестори не планують йти з українського ринку, – МЗС

Share

Катарська компанія QTerminals, яка взяла у концесію морський порт «Ольвія» у Миколаєві, зберігає робочі місця для українських працівників попри те, що порт не функціонує

Про це заявив спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх в інтерв’ю «Укрінформу».

Він повідомив, що під час візиту до Катару зустрічався з керуючим директором QTerminals.

«Керівник QTerminals також наголосив, що катарська сторона не має наміру виходити з українського ринку. Нині вона використовує одне з положень договору про настання форс-мажорних обставин, а після того, як сплине визначений термін його дії, налаштована на його продовження», – сказав Субх.

Він додав, що катарська сторона вірить у перспективність проєкту і бачить необхідність залишатися тут, у тому числі аби допомогти українцям, які у разі виходу компанії з ринку можуть просто втратити роботу.

«Окрім того, ми дуже серйозно на рівні уряду і компаній поговорили з катарською стороною необхідність залучення миколаївських портів, в тому числі «Ольвії», до Чорноморського зернового коридору, і звернулися з проханням апелювати до ООН і турецької сторони, аби натиснути на Росію і змусити погодитися на це», – сказав спецпредставник України з питань Африки і Близького Сходу.

Субх також повідомив, що Катар зараз вивчає низку українських проєктів. Окрім того, українська сторона готує додаткові пропозиції в контексті повоєнного відновлення. Це, зокрема, об’єкти гуманітарної, соціальної, критичної інфраструктури, які могли б бути відновлені за рахунок катарських інвестицій міжнародними або українськими компаніями.

«Тобто готовність до співпраці є. Однак катарські фонди є дуже прагматичними і вимагають стислої, але дуже добре підготовленої інформації. Тобто кожен проєкт повинен мати техніко-економічне обґрунтування, як він буде виконуватися. Це додатковий шматок роботи порівняно з нашими європейськими партнерами, які часто демонструють більш проактивну позицію і готові надсилати свої делегації, щоб на місці вивчати проєкти і ухвалювати відповідні рішення», – зазначив дипломат.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom