МВФ прогнозує ще один складний рік для світової економіки

Share

Поточний рік стане ще одним складним роком для світової економіки, глобальне зростання сповільниться до рівня нижче 3%

Відповідний прогноз озвучила директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва під час виступу на China Development Forum, передає «УНІАН».

«На економічну активність тиснуть наслідки пандемії, війна в Україні та посилення монетарної політики. Навіть з кращими прогнозами на 2024 рік, глобальне зростання залишатиметься значно нижчим за історичний середній показник у 3,8%», – сказала Георгієва.

За її словами, перспективи світової економіки в середньостроковій перспективі, імовірно, залишаться слабкими.

«Невизначеність надзвичайно висока, в тому числі через ризики геоекономічної фрагментації, яка може призвести до розколу світу на конкуруючі економічні блоки – «небезпечного поділу», який зробить усіх біднішими та вразливішими», – сказала директор МВФ.

Георгієва також відзначила зростання ризиків для фінансової стабільності. Це пов'язано з підвищення відсоткових ставок більшістю центральних банків світу, що необхідних для боротьби з інфляцією. Це неминуче породжує потрясіння, про що свідчать нещодавні події в банківському секторі в деяких розвинутих економіках.

«Політики рішуче діяли у відповідь на ризики фінансової стабільності, а центральні банки розвинутих економічних систем посилили надання ліквідності в доларах США. Ці дії певною мірою зменшили напругу на ринку, але невизначеність є високою, що підкреслює необхідність бути пильними», – зазначила керівник МВФ.

При цьому вона відзначила, що в Китаї спостерігається сильне відновлення економіки, і січневий прогноз МВФ передбачає зростання ВВП на рівні 5,2% цього року.

«У 2023 році на Китай припадатиме приблизно одна третина світового зростання, що дасть довгоочікуваний підйом світовій економіці», – сказала Герогієва.

При цьому вона додала, що зростання ВВП Китаю на 1% призводить до збільшення зростання в інших азійських економіках у середньому на 0,3%.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom