Післявоєнне відновлення економіки України оцінили в $411 млрд, — Світовий банк

Share

Відновлення економіки України після завершення повномасштабної війни, яку розв’язала Росія, коштуватиме $411 млрд, що у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році

Загальна сума необхідних коштів різко зросла порівняно з оцінкою у $349 млрд, оприлюдненою у вересні 2022 року, пише Reuters із посиланням на підрахунки Світового банку, передає «Укрінформ».

За даними експрес-оцінок Світового банку, Київ потребуватиме $14 млрд для критичних та пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення вже у 2023 році, для чого знадобиться $11 млрд додаткового фінансування, понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

Майже 22% потреб припадає на сферу транспорту, на житлово-комунальну сферу – 17%, енергетику – 11% та сільське господарство — 7%. Найбільше пропорційне зростання відбулося в енергетичній галузі, де збитки більш ніж уп'ятеро перевищили рівень червня 2022 року.

Світовий банк зазначає, що найбільше зростання обсягу необхідних коштів для відновлення відбулося у прифронтових регіонах, таких як Донецька, Харківська, Луганська та Херсонська області, котрі з жовтня зазнають потужних ракетних ударів з боку Росії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom