«Нафтогаз» очікує на конструктивну позицію власників єврооблігацій щодо реструктуризації

Share

НАК «Нафтогаз України» розраховує на конструктивну позицію тримачів єврооблігацій щодо запропонованого раніше сценарію реструктуризації

На цьому наголосили у прес-службі компанії, передає «Укрінформ».

«Стратегічна мета Нафтогазу – відновлення довіри партнерів компанії. Нині чекаємо на зворотній зв’язок тримачів єврооблігацій. Впевнений, скоро знайдемо рішення, яке підійде і нашій країні, і бондхолдерам», – наголосив голова правління НАК Олексій Чернишов.

За його словами, компанія спільно з фінансовим радником Lazard Frères SAS опрацьовує зворотний зв'язок інвесторів для підготовки вже формальної пропозиції з реструктуризації.

Чернишов додав, що на формування робочого сценарію передусім вплинули два важливих фактори: позиція власників єврооблігацій, наскільки це дозволяє ситуація, а також обмеження, накладені урядом у зв’язку з війною, та пов’язані з нею руйнування інфраструктури компанії.

У липні 2019 року «Нафтогаз» залучив фінансування на міжнародному ринку капіталу через випуск єврооблігацій на суму 600 млн євро та $335 млн. Компанія розмістила п’ятирічні облігації в євро з дохідністю 7,125% та трирічні в доларах з дохідністю 7,375%.

Через три місяці, у листопаді, НАК розмістив семирічні єврооблігації на суму $500 млн під 7,625% річних. Загальний обсяг всіх трьох випусків євробондів оцінюється в близько $1,5 млрд.

Вже у липні 2022 року уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями «Нафтогазу», не дозволивши виконати зобов’язання перед тримачами єврооблігацій щодо здійснення необхідних платежів для сплати основної суми і відсотків (щодо випуску 2022) та відсотків (щодо випуску 2024 року).

Вже 10 березня 2023 року НАК запропонував інвесторам новий сценарій реструктуризації боргових зобов’язань «Нафтогазу» за єврооблігаціями з терміном погашення у 2022 та 2026 роках.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom