Німеччина хоче співпрацювати з Україною в галузі енергетики, – дипломат

Share

Німеччина розглядає Україну як перспективного партнера в галузі енергетичного співробітництва

Про це заявила посолка Німеччини в Україні Анка Фельдгузен на брифінгу, передає «Укрінформ».

«Ми знову почали говорити з Україною про те, що вона може бути нашим партнером. Ми робили це й до (повномасштабної – Ред.) війни, і дуже хочемо зараз фокусуватися на цій темі. Ми дуже хочемо знайти проєкти, де можна вже зараз почати співпрацювати», – заявила Фельдгузен.

При цьому вона мала на увазі «зелену» енергетику та висловила впевненість, що Україна може стати великим експортером такої енергії. Акцент робиться на таких відновлювальних джерелах, як вітер, сонце, а також водень. Це важливо для Німеччини, яка продовжує рухатися шляхом досягнення своїх кліматичної нейтральності до 2045 року.

Як нагадала Фельдгузен, Німеччина завжди мала за мету перехід на відновлювальні джерела енергії, і російська агресія дійсно пришвидшила досягнення цієї мети. Водночас, визнала дипломатка, Німеччина поки змушена продовжувати використовувати вугілля, навіть дещо більше, ніж планувалося. Це відбувається через припинення імпорту російського газу. Але й без російських енергоносіїв Україна, Німеччина та вся Європа пережили цю зиму, підкреслила Фельдгузен.

Коментуючи загалом ситуацію з німецьким бізнесом через війну, вона зазначила, що бізнес завжди швидко адаптується.

У Росії були переконані, що Німеччина надто сильно залежить від російського газу, загалом від торгівлі з РФ, підкреслила Фельдгузен, однак більше половини німецьких компаній, які були активні на російському ринку, вже його залишили.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom